Jeżeli nie znajdziesz wśród nich tego co Cię interesuje, zapraszamy, skontaktuj się z nami.
Nie ma jasno określonego dziennego rekomendowanego spożycia. Opracowania naukowe zakładają potencjalną możliwość, że ta dawka powinna oscylować wokół 10-25 mg dziennie. To odpowiada dawce 15-45 mg płynu do picia Dexsil Original.
Wykorzystuje do tego magnetyczny rezonans jądrowy (NMR) w połączeniu ze spektrofotometrem.
Nie są znane dokładne statystyki w zakresie niedoborów, ale badania kliniczne dowodzą, że żywność jest coraz bardziej uboga w krzem, a inne badania wskazują na niezbędność tego pierwiastka. Możemy wobec tego wnioskować, że korzystne jest uzupełnianie spożycia w formie suplementów.
Stosunkowo niska przyswajalność krzemu z pożywienia, stopień przetworzenia i malejąca z wiekiem absorpcja jelitowa są czynnikami które sprawiają, że nie mamy gwarancji zaspokojenia naszego zapotrzebowania wyłącznie za sprawą spożywania posiłku. Warte rozważenia jest więc suplementowanie tego mikroelementu z wysoce bioprzyswajalnych źródeł.
Cała populacja, a w szczególności osoby starsze (w tym głównie kobiety) oraz osoby zmagające się z bólami mięśni, stawów, ścięgien, więzadeł oraz zmagające się z problemami skórnymi. Kwas ortokrzemowy ma udokumentowany wpływ na syntezę tkanki łącznej i przez długi czas nie poświęcano mu dostatecznej uwagi. W ostatnich latach udokumentowano wiele farmakologicznych efektów z jego udziałem.
Bioaktywacja to opatentowany proces, który chroni cząsteczkę krzemu przez ryzykiem polimeryzacji. Reaktywne strefy cząsteczki są blokowane przez polifenole. Tworzy się wokół cząsteczki coś w rodzaju naturalnej poduszki powietrznej. Pozostaje w formie monomeru, cząsteczki doskonale przyswajalnej.
Tak, badania wskazują na znaczący spadek parametrów zapalnych (obrzęk, rozszerzenie naczyń krwionośnych) po zaaplikowaniu na ciało bioaktywowanego krzemu.
Taka kombinacja jest nie tylko możliwa ale wręcz zalecana. Wówczas działanie ustrojowe suplementu diety, działanie “od środka”, wspierane jest przez kosmetyk o miejscowym efekcie zewnętrznym.
Są 2 źródła: roślinne (między innymi z pokrzywy) i mineralne.