Występuje w spożywanej przez nas żywności i w wodzie pitnej. Jednak mamy go dziś w pożywieniu mniej niż kiedyś. Zanieczyszczenie środowiska, modyfikacja i przetwarzanie żywności, masowa produkcja z pestycydami i uzdatniaczami - wszystko to sprawia, że żywność z biegiem lat zubożała w naturalne pokłady krzemu.
Zauważalny szczególnie po 20 roku życia
Od lat 70-tych wiadomo, że niedobory krzemu prowadzą do zniekształceń kości i tkanki chrzęstnej, co może zostać zmienione dzięki suplementacji rozpuszczalnym krzemem.
Pomimo, iż nie ma jasno określonego dziennego rekomendowanego spożycia krzemu, opracowania naukowe szacują potencjalną dawkę dzienną na 10-25 mg. To odpowiada dawce 15-45 mg płynu do picia Dexsil Original.
Krzem przyjmowany z pożywieniem nie jest jednak wysoce bioprzyswajalny. Występuje w formie słabo rozpuszczalnych i ciężko absorbowalnych cząsteczek.
Żyjemy dziś szybko, nierzadko w stresie, kupujemy gotowe posiłki, jemy coraz mniej naturalnie, często brakuje nam czasu na przeszukiwanie kilometrów półek i wybieranie zdrowych produktów, gotowanie, prowadzenie zbilansowanej diety. To sprawia, że nie zaspokajamy zapotrzebowania na krzem z samego pożywienia.
Opracowaliśmy zupełnie innowacyjną metodę monomeryzacji cząsteczek krzemu pozyskanych z pokrzywy zwyczajnej. Tzw. bioaktywacja pozwala na skuteczną i zdrową suplementację.